O kávě
Vyvážená káva podléhající přísným kritériům Colombian Coffee Federation naplňuje skvělou pověst kolumbijských káv. Excelso v překladu znamená „nejvyšší, vznešený“ a odkazuje tak na kvalitativní kategorii kávy, která zaručuje nízký počet defektních zrn, která by negativně ovlivnila výslednou chuť. Káva byla zpracována mokrou cestou, což stojí za jejím čistým chuťovým profilem.
Jak chutná
Káva Colombia Excelso Sierra Nevada vyznačující se ovocným aroma, plnou chutí s akcenty višní a jablek, dlouhou, sladce karamelovou podchutí, živou kyselostí a středním tělem vynikne nejlépe v espressu.
Stupeň pražení kávy: středně tmavé.
Naše hodnocení kávy dle metodiky SCAA
- Vůně/Aroma: 8,0
- Chuť: 8,5
- Podchuť: 7,5
- Acidita: 7,0
- Tělo: 7,25
Škála hodnocení (0 -10): 6 – dobrá, 7 – velmi dobrá, 8 – vynikající, 9 – výjimečná.
Producenti
Domovem kolumbijského družstva ANEI (nebo ASOANEI) je oblast pohoří Sierra Nevada de Santa Marta. Kooperativa, která byla založena roku 1996, dnes sdružuje asi 3 000 členů ze 600 rodin. Příslušníci družstva pochází z řad původních indiánských kmenů Arhuacos, Kogi, Wiwa a Kankuamo.
Velká část zisku z prodeje Fairtrade produktů a prémií vyplácených ke kávě proto slouží k podpoře kulturní identity jednotlivých kmenů. Ze získaných prostředků družstvo v nedávné době uhradilo i výstavbu nové stanice pro zpracování kávy.
Družstvo také zajišťuje významnou podporu ekologické a trvale udržitelné produkce. V rámci fair trade poskytuje ANEI svým členům, stejně tak jako ostatní družstva, předfinancování nákladů na sklizeň zemědělských produktů